På resa till Kina med Jokerit. Vad ska man ta med?

Jag vill börja med att säga att det här inte är någon traditionell resedagbok. Avsikten är att berätta om mina erfarenheter för samarbetspartner som eventuellt är på väg dit.

Först och främst ett stort tack till Finnair för den fantastiska nya luftbron till Asien. Resan till Kina, närmare bestämt Peking, tar ungefär 7,5 timmar från Finland. Man hindras i alla fall inte att åka dit av bekvämlighetsskäl, för på den fronten fungerade allt perfekt under resan.

För det andra måste jag direkt börja med att tacka organisationen Jokerit International Project (JIPP) för en perfekt arrangerad resa. Utan ett professionellt grepp kan det vara svårt att lära känna landet för den som är där för första gången.

Bort med stereotyper

Många har en bild av att Kina är ett land med förorenad luft och hemsk trafik.  Jag tycker att båda dessa stereotyper kan kastas i papperskorgen. Luftkvaliteten i Peking var utmärkt när vi kom dit och vi möttes av vårsolen som lyste från en molnfri himmel (det kan också vara så att säljarna av finska luftrenare har lyckats utmärkt och att vi har vårt eget näringsliv att tacka för detta). Den andra stereotypen är trafiken. Efter besöken i Ryssland kändes den åtminstone inte värre än i något annat land. Vi kom fram till festligheterna i tid utan större problem.

Internettrafiken däremot

Det som gav mig en smärre chock i Kina var däremot internetkulturen, som för en ”västerlänning” knappast är särskilt fri och öppen. På hotellet hade de hjälpsamt lagt fram papperslappar med Whatsapp- och Facebook-loggor. På baksidan hittade man dock en förklaring av lagstiftningen på det kinesiska fastlandet, som gjorde att det inte gick att besöka webbsidorna. Det fanns dock tekniska hjälpmedel för denna utmaning (P.S. Om du behöver hjälp med sådant, fråga vår säljavdelning efter F-Secures Freedome-tjänst).

Möten och evenemang

Det viktigaste på resan var, förutom naturligtvis den festliga tillställningen, företagsbesöken. Om festtillställningen kan man säga att själva lokalerna (China Wing) säkerligen uppfyller de strängaste kriterier som en människa kan ha. Talen på festen var omväxlande pompösa och ibland till och med skojsamt underhållande; en advokatbyrå uppmanade under dagens sista tal de slumrande åhörarna att motionera! I talen återkom man ofta till temat och önskan ”I Kina finns det utmärkta affärsmöjligheter, kom och erbjud er kompetens.”

På företagsbesöken är den enkla grundregeln att goda förberedelser är halva affären. Det är ingen idé att komma dit utan tolk. Förutom skillnaderna i språket kan problemen med uttalet enkelt lösas med en lokal kontaktperson. När det är en mellanhand med som förhoppningsvis också blir en samarbetspartner, börjar det hända saker. Nordisk professionalism uppskattas och praktiskhet är en bra motivering för köp. (För egen del 10 ärenden att ta itu med och prospekt och en del av dem har jag redan bokat in fortsättningsmöten med J.)

Slutsats: Resande vidgar vyerna

Sammanfattningsvis skulle jag säga att den gamla sanningen om att resande vidgar vyerna stämmer. Man får en mycket mer pragmatisk inställning när man får ett ansikte till de namn som nämns i telefon eller e-postmeddelanden. Affärskulturen öppnar sig när man hör vad mer som händer på marknaden. Absolut en erfarenhet värd den tid jag la ner – rekommenderas varmt till alla!

Efter den här diskussionen hävdar jag att jag förstår Tuppens år lite bättre! Och om du vill veta mer om Tuppens år, slå mig en signal. Jag berättar gärna mer.